Zelené krmivo, ovocie a okopaniny

20.01.2011 19:25

 Pre dobré trávenie, dopĺňanie minerálnych látok a vitamínov treba kanáriky denne kŕmiť rozličným zeleným krmivom a ovocím. V zelenom krmive a ovocí je v ideálnom množstve zastúpené veľa bielkovín, vitamínov, glycidov a ďalej kosťotvorné látky. Zelené krmivo pôsobí dieteicky a podporuje chuť do žrania. V šťavnatom zelenom krmiveje až 80% vody, ktorá zabraňuje zápche v črevách. V tomto krmive sú všelijaké látky, ktoré ovplyvňujú rast a kvalitu peria. Podávať môžeme: žihľavu, púpavu (listy, kvet aj koreň), lucernu, šalát, špenát, kel, kapustu, štiav, skorocelové klasy - v mliečnej zrelosti, každé dozreté ovocie, mrkvu, papriku v zelenom stave i s dužinou a semenom, uhorky, kaleráb, zeler (koreň aj vňať), rajčiny, čerstvé i sušené borievky, zemiaky, cibuľu, cesnak...

Žihľava: podporuje rast a tvorbu červených krviniek .

Púpava: podporuje trávenie, osoží pri chorobách pečene a žlčníka, tvorba červených krviniek.

Lucerna: obsahuje bielkoviny, vitamíny, minerálne látky, vápnik, železo, podporuje rast.

Karotka: - mrkva: je zdrojom provitamínu A - karoténu. Šťava posilňuje organizmus, upravuje žalúdočné a črevné ťažkosti, pôsobí na sýtosť, kvalitu a lesk peria. Spev je mäkkší. 

Paprika: obsahuje karotrén, vitamíny skupiny B, C a E. Pôsobí na trávenie a lesk peria.

Kaleráb, zeler, cibuľa, cesnak, varené zemiaky:  podávame jemne nastrúhané. Cibuľa a cesnak povzbudzujú tvorbu žalúdočných štiav a zvyšujú odolnosť organizmu. Pol kávovej lyžičky stačí pre 20 - 30 kanárikov.                                                                                                                    Taktiež môžeme podávať ako zelené krmivo aj niektoré druhy nejedovatých kvetov.

 

Zelené krmivo, ovocie a okopaniny