Kanárik vo svojej domovine

31.01.2011 09:39

 I dnes možno na Kanárskych ostrovoch vidieť kŕdle drobných spevákov. Majú síce jemnejšie sfarbenie ako vyšľachtené, u nás zdomácnené vtáky, ale pre úkryt v pôvodnom prostredí je to najpraktickejšie sfarbenie: medzi listami, konármi a kvetmi ich vďaka sivohnedému žíhaniu v zelenožltom perí ledva vidno. V kŕdľoch, ktoré majú 50 i viac vtákov prelietavajú otvorené priestory s porastom krov a stromov. Kanáriky obývajú oblasti od morského pobrežia až do výšok cca 2000 m. n. m. Hnezdia v sadoch, hájoch, kroch a živých plotoch. Lietajú veľa a na pomerne rozľahlom území, aby im neušla žiadna pochúťka. V čase zberu nalietávajú na ovocné sady a plantáže bobuľovín. Vďaka Golfskému prúdu nemajú kanáriky vo svojej domovine príliš veľké horúčavi ani kruté zimy. Denné teploty kolíšu počas celého roka medzi 20 a 29°C, v noci klesnú v priemere o 5°C. Malých spevákov môžeš vidieť na ostrovoch: Gran Canaria, Tenerife, Gomera, La Palma a Hierro. Okrem toho hniezdia na Madeire a na Azorách, ktoré patria Portugalsku. Výskyt na Kapverdských ostrovoch nie je dobre zmapovaný.

Hlavnou potravou kanárikov sú olejnaté a múčnaté semená v rôznych štádiach zrelosti. Na jar vtáky zobkajú čerstvé výhonky rastlín a púčiky listov a kvetov. 

Na konci zimy sa pospolité kŕdle delia. I keď im život v kŕdli poskytuje väčšiu bezpečnosť, nehniezdia v kolóniách. Staršie páry, ktoré už odchovali mladé, niekedy hľadajú svoje predchádzajúce hniezda. Mladé vtáky z minulej znášky sa prefarbili, nosia operenie dospelých a chystajú sa na pytačky.